nuff said

Monday, 12 May 2014

Kenapa Melayu Cina India macam tu?


Assalamualaikum dan selamat hari Isnin..

Haaa.. hari ni mesti ramai yg xde mood nak keje kan sbb esok cuti~

Nak taknak, kenelah keje and menghitung saat hingga ke waktu balik..

Alhamdulilllah.. sambutan hari ibu semalam menjadi..

Berjaya membuat kezutan kat mama.. & x sangka for the 1st time mama menangis sbb terima hadiah drpd kami..

Kami hadiahkan mama sebuah frame gambar.. and kat frame gambar tu kami letak gambar kami masa baby lagi…

Alhamdulillah.. syukur mama suka hadiah yg x mahal tu, tp ada sentimental value tersebut.

Ok..ok.. back to the main reason of posting this..

Acapkali, bila kita google something kat google seach.. belum habis taip penuh, dia dh bg list of suggestion kan?

So,, saja saya suka2 je nk try lah bila saya taip “kenapa melayu” “kenapa cina” “kenapa india” apa yg akan keluar…???

Jeng jeng jeng~~

Here goes… 





Hahaha.. yg bab melayu ni.. sy suka part yg terhegeh2 tu.. bukan mengakuinya.. Cuma kelakar je dgn perkataan tu..

& adakah kalian diantara melayu yg suka mengutuk melayu?

Such as.. kita suka sebut,, macam mana melayu nak maju, bla bla bla..

Well.. u have a right for your opinion..

but.. bagi sy pula.. sy x suka melayu yg pandang rendah pd bangsanya sendiri..

Kat office sy ni, berapa ramai yg tak mengaku melayu and siap kutuk n kata malu nk ngaku melayu.

So, dlm otak sy berlegar2 mengatakan “melayu mcm kamu ni lah yg menjatuhkan melayu.. sbb dah la x ngaku melayu.. n siap kutuk bangsa sendiri kat bangsa lain.. then how?”

Bila kita ramai kawan bangsa lain.. and kawan2 kita plak tergolong drpd sekaya2 and semiskin2 and sepandai2 and sebodoh2.. kita akan mendapati bahawa, mana2 bangsa pun sama je…

Cuma bak kata one of my friend yg keje kat publisher company, media lebih suka highlight melayu drpd bangsa lain.. and donno why lorr… 



Ahahahaha.. yg bab “kenapa cina” plak.. lawak yg kenapa cina x mandi pagi.. ada meh? :P terspeaking rojak cina plak.. masa time ada catuan air dulu.. ramai kawan2 cina sy yg terpaksa emergency leave sbb xde air nak mandi.. so maybe tak semua kot yg x mandi.. hehehehe 


And.. yg india plak.. kenapa india bau? Well.. maybe sbb mereka suka pakai myk kasturi kot.. and kebanyakkan melayu/cina x biasa ngan bau tu.. sbb tu kita x gemar.. tapi bg mereka, its fine.

And kenapa india hitam? Well.. tak tahu nk jwab mcm ne. tp suka saya menegur adik sy yg darjah 5 tu supaya jangan ejek org hitam ke apa.. sebab sahabat  Rasulullah saw , BILAL RAUBAH pun berkulit hitam and dia adalah salah seorang sahabat yang dijamin syurga..

Itu dh terbukti bahawa warna kulit sikit pun tidak dipandang oleh Allah swt.. yg dipandang oleh Allah swt adalah keimanan & amal ibadah seseorang hamba tersebut.
What say you?

Adakah kalian bersependapat ngan saya atau pun ada pendapat yg berbeza?

Maaf jika penulisan sy ada menguris hati sesiapa yg membaca..

Yg baik itu drpd Allah, and yg buruk tu drpd kelemahan sy sendiri.

Thanks for reading and thank u for your time.. ^__^
Post a Comment