nuff said

Monday, 25 August 2014

Apabila adik sendiri jadi mangsa buli, what should i do?


Assalamualaikum kepada semua blogger..

Orang kata, hari Isnin sebagai hari permulaan bagi minggu ni biarlah bermula dengan baik, betul tak?

tetapi hari ni saya sangat sedih dan kecewa kerana saya tak tahu sampai bila saya boleh bersabar dengan hal yang menimpa adik perempuan saya Nur Deenee Adreana Binti Muhammaf Faiz Iskandar Lee.

bagi yang baru mengenali saya, deenee adalah adik kandung saya hasil perkahwinan mama saya dengan bapa tiri saya yang berbangsa cina.

walaupun berlainan bapa, tetapi ikatan adik beradik antara deenee dengan saya, kakak saya dan adik lelaki saya , kami sangat rapat. 

Deenee merupakan seorang pelajar di SK Cina yang terletak di Sentul , KL. Dan dia mengalami kesukaran dengan kawan2nya yang berbangsa melayu. Sering kali Deenee dilemparkan dengan kata2 yang kesat dan berbaur perkauman oleh kawan2nya since darjah 1 dan kini sudah darjah 5. Pernah juga makanannya diludah oleh salah seorang drpd mereka.

kami sentiasa menasihati deenee supaya bersabar dan jangan melawan balik. Pernah sahaja diadukan kepada guru, tetapi nampak macam takde apa-apa tindakan pun yg dikenakan oleh pihak sekolah kepada pembuli-pembuli ini. Dan sampai bila saya mampu bersabar? dan jika mak bapak bebudak ni anti sangat dengan cina kenapa dimasukkan ke sekolah cina???

Takkan nak tunggu buli yang melibatkan fizikal baru nak amek tindakan? Buli fizikal bermula dengan buli mental.. ejekan,, hinaan,, kejian dan macam2 lagi..

saya yakin, budak-budak sekecil mereka ini jadi macam ini kerana pengaruh keluarga..

please readers,, jika kita ada masalah dengan kaum lain,, jangan dipersalahkan satu kaum tersebut.. apakah melayu itu sangat mulia? apakah untuk memasuki syurga, melayu syaratnya? 

adik saya berbangsa cina kerana bapanya cina, tetapi dia dibesarkan oleh kami yang melayu ni dan yg paling penting, Islam agamanya. Islam itu milik semua.. bukan milik melayu semata-mata.

saya benci orang yang rasis.. kita hidup di Malaysia dengan berbilang bangsa.. so, we have to deal with it and for God sake just accept it!

berikut adalah antara printscreen di FB mesej adik saya.. ada byk lagi yg saya sengaja tidak mahu kongsikan dahulu, kerana mama saya sudah menegur mereka dan jika mereka ganggu adik saya lagi, kami akan maklumkan kepada keluarga mereka, guru besar dan juga polis untuk tindakan yang lebih tegas.

SAY NO TO RACISM AT ANY AGE AND AT ANY TIME.

latest insiden, perkhemahan uniform anjuran pihak sekolah. adik saya ditempatkan satu khemah dengan pelajar cina. dan hal ini dijadikan issue oleh melayu akal pendek ni untuk mengeji adik saya.


Deenee sayang, dont you worry,, i will always be there for you to support you and protect you from any harm.. i love you my dear sister..Post a Comment