nuff said

Wednesday, 13 August 2014

Bagaimana Nak Berdepan Dengan Orang Yang Berpenyakit Hati?

Assalamualaikum semua dan selamat pagi..

saya tahu hari ini suppose "Wordless Wednesday" tetapi izinkan saya untuk berkongsi rasa dan meluahkan apa yang terpendam dalam hati saya ni. 

Rasa sakit hati, kecewa, sedih, marah membuak2 dalam diri ini.. Saya sangat memerlukan kata-kata penguat and semangat daripada kalian semua..

Seperti ada yang sedia maklum yang saya sekarang bekerja di syarikat lama saya kembali setelah bos setuju untuk counter offer.

Semasa saya berkerja disini dahulu, saya sangat rapat dengan 2 orang staff bernama Joyah dan Meknah (bukan nama sebenar) . Kami sangat rapat dan selalu berkongsi cerita sama-sama. sehinggalah beberapa hari sebelum saya berhenti kerja, saya dapat tahu bahawa Joyah dan Meknah pernah beberapa kali mengutuk saya.

Apabila saya tanya pada Meknah, dia mengaku manakala Joyah mengambil keputusan untuk terus berdiam diri dan tidak menegur saya hinggalah hari terakhir saya bekerja disana.

Sudah 3 tahun berlalu , dan 3 bulan lepas saya join kembali syarikat ini.

Apabila kali pertama saya menemui mereka, saya senyum pada Meknah dan Joyah, tetapi hanya Meknah yang membalas senyuman itu. Saya faham bahawa Joyah belum let go lagi hal yang dulu. Tetapi macam tak masuk akal kenapa Joyah yang perlu terasa hati sedangkan saya yang patut rasa sebegitu kerana saya yang dikutuk belakang - belakang.

Pernah beberapa kali atas urusan kerja, saya perlu bercakap dengan Joyah, tanpa dia membuat eye contact dengan saya, dia menjawab soalan-soalan saya yg berunsur kerja itu. Mana-mana manusia pun kalau tahu yang orang layan kita macam endah tak endah mesti dah takde hati untuk bercakap betul tak? Maka, begitulah saya, saya pun dah takde hati dan tawar hati. saya pulak yang macam terhegeh2 nak bercakap dengan dia sedangkan dia sebaliknya.

Baru-baru ini kami malay staff decide untuk buat makan-makan hari raya demi menjamu kawan-kawan yang non-muslim . Mmg tradisi disini setiap tahun pasti akan dilakukan. Yang mengetuai open house raya ini adalah salah seorang staff lama bernama Teeja (bukan nama sebenar).

Teeja dan beberapa staff melayu yang lain bercadang untuk memanggil caterer instead of buat portluck kerana menjimatkan masa dan tenaga. Dan according to Teeja semua dah agreed cuma perlu cari masa yang sesuai sahaja.

So, saya tanya pada bos samada bila dia mahu adakan open house tersebut dan bos insist untuk buat esok.

kerana minggu depan bos-bos yg lain outstation sampai akhir bulan. 

Sepatutnya tiada issue jika semua dah setuju, kerana kami hanya perlu membayar sahaja dan caterer yang akan menguruskan semuanya. Dan apabila Teeja meminta tolong saya mengutip duit drpd Meknah dan Joyah, Joyah terlebih dahulu sudah bising-bising dengan staff-staff melayu lelaki di office ini.

dan saya dengar dengan jelas "mereka tak berbincang dengan kita" "mereka berbincang ber2-2 je" "mereka berpuak-puak" "ada office manager mcm xde office manager" bla bla bla everything yang not nice to say lah. 

sejujurnya saya terasa dan ada saya luahkan dengan kuat supaya Joyah dengar, saya katakan "bukankah awak dan abang-abang semua dah setuju dengan Teeja? kenapa baru hari ini komplen semua? "

mereka terdiam.

saya tidak mahu jadi seperti diri saya yg dahulu, yang cepat melenting. 

saya taknak bergaduh hal-hal remeh mcm ni.

kisah yang dulu pun saya dah maafkan dan tuduhan yg baru dilemparkan tadi saya harus cari kekuatan untuk memaafkan dan melupakan.

apalah yang Joyah tak puas hati sangat dengan saya.. pernah saya rasa macam nak face to face..

tetapi mengenangkan saya kenal dia mcm mana ketika kami rapat dulu membuatkan saya batalkan niat saya.

stress nye!!


Post a Comment