nuff said

Tuesday, 30 September 2014

Ketepikan Alasan Teruskan Urusan

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada kesayangan semua..

Alhamdulillah kerana kita masih dipinjamkan oleh-NYA udara untuk bernafas , kesihatan untuk beribadah, mata untuk melihat, mulut untuk berbicara dan rezeki yang mencukupi untuk kita meneruskan urusan harian kita pada hari ini.

Semalam hujan lebat sangat kan?

Banyak tempat yang musnah , pokok tumbang , bumbung sekolah melayang , banjir sana sini.

Saya suka mengingatkan diri saya sendiri bahawa tidak Allah menjadikan sesuatu dengan sia-sia.

Bayangkan , siapa sangka air hujan yg halus itu bisa membanjiri sesuatu tempat.

Siapa sangka angin yang lembut meniup itu bisa melayangkan sesuatu benda.

Semua yang berlaku dengan izin Allah dan pasti ada hikmah yang ingin Allah sampaikan khas kepada hamba-hambaNYA yang mahu berfikir.

Betapa kerdilnya kita sebagai insan jika mahu dibandingkan dengan kuasaNYA.

Namun, masih ada diantara kita masih belum bangun daripada mimpi yang lena..

Masih angkuh untuk bersujud.

Masih angkuh untuk bertaqwa.

Diberi nyawa setiap hari untuk beribadah, tetapi digunakan untuk maksiat semata2.

Astagfirullah al azim.. semoga kita semua selamat daripada hasutan syaitan yang dikeji.

Mari kita lihat komik di bawah.



Boleh saya kaitkan dengan reality semasa… berapa ramai diantara kita yang sedar akan kekurangan diri. Kekurangan ilmu agama.. kekurangan ibadah yg perlu dilaksana.

Tetapi, segalanya ditangguhkan kerana punyai alasan-alasan yang merugikan.

Allah sedikit pun tidak rugi dengan kelengahan kita untuk bertaqwa. Tetapi kita masih angkuh mencipta alasan-alasan yang dibisikkan oleh syaitan yang dilaknat.

Nantilah.. nantilah.. nantilah..

Apa kata kita cuba katakan "nantilah" kepada syaitan yang cuba melengahkan kita drpd membuat perkara yang baik. Nescaya, menangislah syaitan kerana kita tidak mengendahkan dia.

tergamakkah kita katakan "nantilah" kepada DIA yang menciptakan kita..??  astagfirullah al azim..

abang2 , kakak2, adik2 , mari kita muhasabah diri kita semula…
tujuan penciptaan kita tak lain tak bukan hanya untuk beribadah kepada-NYA.

Ibadah itu luas bukan termaktub solat dan puasa semata2.

Bekerja, belajar, berehat, sedekah, menjalinkan silaturrahim dengan semata2 kerana ALLAH SWT juga adalah satu bentuk ibadah.

Jangan ditangguh benda yang harus disegerakan.

Sedangkan nasi boleh terkeluar daripada mulut ketika kita makan , menunjukkan tiada rezeki kita disitu, inikan pula rahmat dan kasih sayang Allah. Bila-bila masa boleh ditarik semula.

Wallahualam..



“Dan belanjakanlah (apa yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya (berbuat baik).“
(Surah Al-Baqarah ayat 195)




Thank for reading…

*teguran & peringatan untuk diri sendiri juga yg masih alpa.

Monday, 22 September 2014

Bagaimana Untuk Mudah Didekati?

Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum dan selamat pagi kepada semua bloggers.

Saya harap semuanya sihat and bahagia dalam rahmat & redha Allah swt.

Saya sebenarnya cemburu dengan diri saya sendiri.

Saya cemburu dengan diri saya as a blogger dan juga sebagai teman di alam maya (Facebook).

Diri ini lebih mesra, lebih senang didekati dan lebih byk ckp di alam maya berbanding di dunia sebenar.

Saya pun tak pasti kenapa..

Ada orang kata sy ni secara peribadi sukar untuk didekati.

Yup. Sy mmg jenis orang yang tidak akan memulakan langkah pertama.

Saya takkan senyum dulu. Saya takkan bagi salam dulu. Saya takkan memulakan perbualan dulu.

Saya lebih rela diam dalam dunia saya sendiri.

Saya tidak sombong. Cuma saya seorang yang tidak suka bercakap hal yang bukan2 dan tak suka melayan drama.

Ada je kakak2 yg cuba mendekati saya dengan membawa gossip terbaru.

But im just not interested. Sy akan dengar je and seriously saya tak pandai berlakon.

Orang akan Nampak wajah sy yg sgt ketara menunjukkan saya tak selesa dengan perbualan tersebut.

& saya jugak sgt susah untuk didekati oleh mana-mana lelaki2.
Mungkin sbb tu masih single kot. Saya seboleh2 tidak akan memandang muka mana2 lelaki melebihi 3 saat. 

Walaupun saya suka giler kat lelaki tersebut tetapi saya akan layan dia spt endah tak endah. Just bcoz sy suka seseorang tak bermaksud sy akan ubah diri sy. 

Bukan kerana saya sombong. Tetapi saya takut. Sy ni penakut dgn lelaki . so , lelaki tu akan give up and saya tak rasa saya perlu nk pujuk mereka or explain pada mereka sebab sy berpendapat "hendak seribu daya taknak seribu dalih". Walaupun frust sikit. Sikit je. hehe

Sy ada beberapa kawan lelaki yg sgt baik dgn sy. Mereka ni jenis tahu sy hati "kering" . so, walaupun saya tak senyum ke apa. 

Mereka tahu mcm mana nk bg sy selesa untuk berbual dgn mereka.

Diri saya diluar alam maya sgt berbeza dgn diri saya disini.

Disini saya boleh menaip menceritakan pelbagai perkongsian tetapi realitinya mulut sy lebih suka dikunci sehinggalah ada insan yang benar2 berjaya membuat sy rasa selesa and sy akan transform jadi seorang sahabat yg sgt friendly and aktif.

Sy jeles jugak tgk kawan2 yg sgt ramah and mesra.. senang didekati. Sy cuba but it looks so fake.

That is soooo not me.. sy bukan sombong ye. Sy ingatkan balik. 

Tapi sy jenis berat mulut.. and I know I have to change myself for good.

So, sy mohon kakak2 and abang2 bagi sedikit tips untuk diri ini Nampak lebih mudah didekati.

Pikir sat~

I know.. mesti ada yg kata ringankan mulut untuk senyum. Well, I will try my very best walaupun mulut berketaq2 nak senyum paksa yg dibuat2.

Manalah tahukan senyuman paksa ni lama2 jadi ikhlas..


Thanks for reading… teehee~

Monday, 15 September 2014

Fakta Tentang Wanita

Assalamualaikum wbt dan Selamat Pagi.

Apa khabar semua~ hope semuanya sihat sokmo dan happy selalu.

jom usha sekejap apa twit kat bawah ni ckp.



hehehehehe~~

betul kan? kan? beli berdozen2 tapi kemana pergi tak tahu lah.

kalau jumpa balik semua pin tudung yg pernah dibeli, dah boleh bukak kedai dah kot..

setuju tak?

Saturday, 13 September 2014

2014 SUMMER CAMP - Kem Idaman Nurani

Assalamualaikum semua dan salam hari minggu..

kepada ibu bapa , abang2 , kakak2 yang ada adik2 or anak2 yang masih bersekolah, apa plan cuti mereka yang kalian rancangkan untuk mereka?

Takkan rehat and tidur sahaja dirumah?

Mesti ada yang mengambil kesempatan ini untuk balik ke kampung halaman tercinta, tetapi sampai bila?

ok..ok.. i cut it short.. seperti ada yg sedia maklum , saya merupakan seorang fasilitator di sebuah syarikat konsultansi di Ulu Langat, Selangor. Saya berkerja sebagai part time sahaja kerana segala aktiviti dilakukan pada hari minggu sahaja. Dan alhamdulillah saya sudah berkhidmat di sana selama 9 tahun.

Syarikat Konsultansi yang saya wakili ini ada menganjurkan SUMMER KEM untuk anak2 dan adik2 yang masih bersekolah sepanjang cuti sekolah nanti.

Pelbagai aktiviti yang menarik dan berMANFAAT untuk mereka. 

Diantaranya :-

Bengkel Motivasi - kami akan tingkatkan kenyakinan diri kepada mereka

Bengkel Smartsolat - kami akan dengari dan perbetulkan bacaan solat mereka dan mereka akan solat berjemaah untuk setiap waktu solat bersama-sama fasilitator dan peserta2 yang lain.

Kemahiran Belajar

Iktiar Hidup

Jungle Trekking

Mandi Sungai (strictly akan diawasi oleh kami, dan paras sungai yang dibenarkan untuk mereka mandi manda adalah paras lutut sahaja)

Backwood Cooking - peserta akan diberi peluang untuk memasak dalam kaedah yg asas dengan menggunakan kayu api

Santapan Rohani 

dan banyaaakkk lagi~

Kem ini diketuai oleh En Mahadzir B Othman, seorang kaunselor di SMK Bandar Rinching dan berpengalaman lebih daripada 20 tahun.

So, kalau nak info lebih boleh call no. yang tertera di image tersebut, atau boleh tanya saya direct.

adik saya yg deenee tu pun akan saya masuk kan ke Summer Kem ni, nak bagi jiwa dia kental sikit.. huhuhuh






Ok,, jom saya share sikit gambar daripada summer kem tahun lepas...






and,,, diantara satisfied customers .hihihihih






TQ for your time.... assalam...

Friday, 12 September 2014

Solat macam ayam patuk tanah

Assalamualaikum semua dan salam jumaat..



Jalan-jalan dalam few pages di facebook dan terjumpa kata-kata yg berada didalam gambar ini.. 

"Jangan solat dlm keadaan tergesa-gesa ketika berhadapan dengan DIA yang menguasai setiap urusan yang kita mahu segerakan"

Subhanallah.. MasyaAllah... terasa seperti satu tamparan dimuka sendiri.. bukan sekali je.. tapi tamparan yang berkali-kali.. 

saya yakin anda semua pun mesti ada pengalaman dimana apabila kita sudah lambat untuk mengerjakan urusan harian kita, maka kita pun solat dengan cepat dan ketika solat pula tidak kusyuk kerana memikirkan agenda yang mahu diselesaikan..

atau..

ketika kita sedang tergesa-gesa mahu menguruskan sesuatu urusan tiba-tiba kawan kita/anak kita/ kakak kita/ suami kita/ isteri kita kata nak solat dulu, and kita pun frust.. tadi nape tak solat awal2.. bentak di hati dan kita pun suruh dia solat cepat2..

betapa selfish nya diri ini kerana pernah menyuruh kawan solat cepat2 sbb taknak lambat tgk wayang. aku lupa.. aku alpa.. aku gila.. mungkin.. ketika itu..? 

&

pernah dah lambat nak pergi kerja, kemudian adik plak baru nak solat subuh... suruh dia solat cepat2 sbb nanti lambat nak pergi kerja., masyaAllah.. ampuni aku Ya Allah.

bagaimana aku tergamak menyuruh seorang hamba yang hina untuk solat laju2 dihadapan PENCIPTAnya yang MAHA AGUNG MAHA KAYA MAHA PENYAYANG MAHA BERKUASA yang mampu menarik balik segala rezeki dan nikmat yang bakal kami rasai dihari tersebut?

sedangkan segala urusan yang disusun hari itu adalah perancangan seorang hamba tetapi yang akan menentukan samada perancangan itu berjalan dengan lancar atau tidak adalah DIA YANG MAHA KUASA.

maka, solatlah dengan tenang walau kita lambat macam mana sekalipun.

baca dengan tertib, jangan baca mcm keretapi laju..
jangan solat laju2 dah serupa ayam patuk tanah..
kita bukan sahaja mahukan keselamatan didunia, tetapi juga diakhirat..


Tuesday, 9 September 2014

Food Review - Barn Thai Restaurant Plaza33 , PJ

Assalamualaikum semua dan selamat pagi~

agak lama x update blog and jenjalan ke blog kawan2..

kalau sehari tak sempat nak update, nak dapatkan semula momentum menghapdet teramat payah.

Ok.. hari ni saya nak berkongsi ceritera khamis yang lalu dimana bos saya belanja semua staff nya makan di sebuah salah satu restaurant miliknya yang terletak di Plaza 33, Petaling Jaya.

Nama restaurant tersebut adalah Barn Thai yang bermaksud House of Thai.

Actually nama penuh restaurant ini adalah Barn Thai Restaurant & Bar.

Tapi apabila kita tiba disana, seperti 2 kedai yg berbeza kerana bahagian restaurant dan bar terpisah.

dan restaurant tersebut menyajikan makanan yang halal..

overall, makanan dia mmg sedap yang amat .. dan saya bernasib teramat baik kerana duduk berdepan dgn bos, maka apabila pinggan saya kosong je, dia akan isi makanan.. adoyy kenyang ok..

berikut adalah diantara hidangan makanan yang kami makan dan juga permandangan di restaurant tersebut... enjoy~ heeee

Pintu Masuk Ke Restaurant Tersebut



Welcome~




Appetizer - Salad Ayam 
Diantara hidangan yang dijamukan kepada kami


Beginilah rupa restaurant nya

Tandas Wanita.. cantik kan~~~

Harga pula ok lah.. berpatutan.. takdelah mahal sangat.. lebih kurang harga kat TGIF, CHILLIS , SECRET RESEPI .. MADAM KWAN ^___^
so, sesiapa yang berminat untuk menjamu selera di sini, sila ke alamat berikut
PLAZA 33
Jalan Semangat, Seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor



Wednesday, 3 September 2014