nuff said

Monday, 22 December 2014

Public Transport : Isi Masa Terluang Dengan Al-Quran

Assalamualaikum dan salam hari isnin..

Siapa sini hari-hari pergi kerja naik public transport?

Angkat kaki~!! Ehh.. angkat keyboard .. huhuhu

Well,, saya adalah salah seorang pengguna public transport untuk ke tempat kerja.

Daripada kajang ke KL naik komuter, kemudian transit di KL Sentral naik PUTRA Line pula ke Ampang Park dan kemudian naik teksi ke tempat kerja . total masa perjalanan adalah lebih kurang 1 jam.

Selama 1 jam itu boleh diisi dengan pelbagai aktiviti. Ada yang layan phone tgk movie, main games , dengar lagu dan macam2 lagi.

Saya adalah salah seorang yang layan lagu selama 1 jam sementara dalam perjalanan ke tempat kerja.

Acapkali saya Nampak beberapa insan tidak kira tua muda lelaki perempuan bertudung tak bertudung membaca quran dan zikir.

Rasa kagum dan malu dengan diri sendiri sambil terdetik.. "aku bila nak mula?"

Kadang-kadang saya risau orang anggap saya ni nak menunjuk2 dalam ibadah.

Dan kadang kala saya risau jika syaitan membisikkan perasaan riak dalam hati ini.

Tapi saya tahu.. saya kene tolak tepi kesemua "kalau" "kalau" tu.. jika dilayan sampai bila-bila pun takkan mula.

Mungkin sebaiknya sebelum melakukan ibadah terpuji itu saya harus doa agar Allah melindungi diri ini daripada rasa riak dan bangga diri.. dan membaca quran tersebut kerana Allah, moga-moga hati ini bersih dan tulus.

Quran terjemahan warna warni.. dah beli.. tp belum mula lagi..

insyaAllah.. akan cuba kuatkan iman didada untuk membuka kitab suci itu.

Pelik apabila diri sendiri malu untuk buat baik dikhalayak ramai. Sedangkan ramai yang tak malu buat salah di khalayak ramai.. nauzubillah… umat akhir zaman. Malu buat baik. Bangga buat jahat.

Gambar pertama adalah gambar yang saya ambil sendiri.

Dan gambar2 yang lain adalah ihsan google dan FB.






Jom sama-sama kita menghidupkan budaya membaca quran agar hati bersih, mata celek , minda cerdas… insyaAllah.. ^___^
Post a Comment