nuff said

Monday, 14 September 2015

baby dah takde....

Assalamualaikum dan salam hari isnin..

Hari ini , izinkan saya meluahkan segala kesedihan , segala kedukaan yang saya tempuhi dek kehilangan kucing yang tercinta yang bernama "baby" .

Baby merupakan kucing terbiar yang diselamatkan oleh saya ketika dia masih kecil.

Saya membesarkan baby dengan botol susu kanak2 dan susu F&N , kerana itu sahaja yang saya mampu ketika itu kerana saya masih belajar dan tiada sumber kewangan yang tetap.

Sayalah "ibu" kepada baby.

Setiap pagi sebelum pergi kelas saya akan susukan dia..

Dan balik kelas juga saya akan susukan dia.

Apabila dia nampak saya memegang botol susu.. terkedek2 dia berlari laju menuju ke arah saya.

Apabila waktu tidur, dia akan tidur dileher saya atau dimana2 bahagian badan saya.

Kemana-mana saya pergi dia ikut.

Balik kampung pun dia ikut.

Baby kucing yang taat… kucing yang baik.. kucing yang tidak pernah mendatangkan masalah kepada saya.

10 tahun bersama baby… banyak pengalaman manis dikongsi bersama…

Gelaran baby yang diberikan padanya mmg tak salah… kerana apa sahaja yang baby buat..

Saya pejam sebelah mata… terlalu sayang sehingga tak sanggup nak marah dengan kenakalan dia.

Semenjak abah dimasukkan ke hospital pada 7 September 2015, Isnin.

Saya kurung baby dalam rumah.. selalunya baby bebas untuk keluar masuk rumah.

Tapi kerana orang takde dirumah.. pintu harus ditutup. 

Maka, saya kurung dia dalam rumah bersama2 kucing yang lain.

Baby dicemburui oleh kucing2 yang lain kerana baby merupakan queen of the house.

Saya mmg melayan baby seperti permaisuri.

Apabila tiba waktu makan.. hanya baby sahaja akan makan di ruang tamu manakala yang lain makan di dapur.

Setiap hari saya akan ke hospital sg buluh untuk melawat abah dan pulang ke rumah lewat malam kerana perjalanan daripada sg buluh ke semenyih memakan masa.

Pada pagi 12 September 2015, sabtu. Saya bersiap2 untuk ke hospital.

Apabila pintu rumah dibuka, baby meluru keluar .

Saya pun membiarkan sahaja. Kerana sudah lama dia tak keluar.

Jadi saya letak makanan dan minuman di luar untuk baby .
Pada malam saya pulang ke rumah.. saya Nampak baby terbaring didepan pintu pagar seperti biasa.

Baring menunggu saya pulang. Saya pun panggil2 nama dia.
Kali ini dia tidak menyahut.

Jantung saya berdegup kencang.

Saya menghampiri baby dan mimpi ngeri saya menjadi nyata.

Terdapat darah pada mulut baby dan saya percaya bahawa baby di langgar.

Saya mendukung dan mendakap dia masuk kerumah.

Saya menangis seperti orang hilang akal.

Saya peluk dia walaupun darah membasahi baju.

Penyesalan meraja jiwa kerana membiarkan dia keluar.

Saya meraung… saya menjerit…

Sedih sangat2… kecewa… terkilan…

Saya menangis sehingga tidak sedar bila saya tertidur..

Keesokannya saya melawat abah seperti biasa.

Saya diam.. kelihatan penat dan stress..

Abah tanya kenapa.. tapi saya tipu dan katakan tiada apa2..

Abah sayang baby.. abah selalu sebut2 tak sabar nak balik rumah nak jumpa kucing2 nya..

Kalau abah tahu.. abah pasti menangis.. abah pasti sedih..

Saya taknak menambahkan kesedihan abah..

Abah sedang menunggu tarikh untuk membuat pembedahan terbesar dalam hidupnya.

Tak tergamak saya untuk menceritakan kpd abah apa yg berlaku.

Walaupun lambat laun abah tetap kene tahu.

Saya dan kakak membuat kuputusan untuk hanya beritahu abah apabila abah selesai membuat pembedahan dengan jayanya.

Tanpa baby… mmg berbeza… sedih masih terasa..

Hanya masa mampu mengubat duka..

Baby… kak ain harap.. Allah beri peluang untuk kita bertemu semula disana..

Kak ain nak peluk baby.. kak ain nak cium baby..

10 tahun ini sangat singkat waktu kita bersama…

Baby jangan lupakan kak ain tau..

Kat sana baby tunggu kak ain tau..

I love you sayang…


Selamanya…


2005 - 2015









Friday, 28 August 2015

Salam Jumaat : Masih Tahu Baca Jawi?

Assalamualaikum dan salam jumaat..

i want to make it short.

ada sesiapa yang masih boleh baca?

sumber : FB


bagi yang masih boleh baca walaupun merangkak-rangkak..

tahniah!!! alhamdulillah~!!

bagi yang tidak tahu or sudah lupa...

its never too late to learn~!! ^____^ 

#MariMerbatabatkanTulisanJAWI

Wednesday, 26 August 2015

Welcome Back Stacy~!!

Assalamualaikum dan selamat pagi semua~

alhamdulillah.. syukur... pekerja2 kerajaan dah dapat gaji semalam semenjak bulan puasa yg lepas.. lama tuuu nak tunggu gaji ye dok? tahniah kerana survive... kita yg swasta ni belum lagi... huhuhu~

oklah..oklah.. hari ni nak wish tahniah kepada saudara baru kita Ummu Shaikhah Stacy Binti Anam ~!!




welcome back my dear sister... selamat kembali kepada fitrah..

kembalinya dia kepada islam sesuatu yang kita patut syukuri dan rai..

tapi nampaknya masih ada yang terlalu gopoh untuk terus menghentam beliau dengan desakan-desakan yang tak masuk akal..

soalan pertama dah tanya.. "bila nak pakai tudung?" 

ada juga yg mempertikaikan keislamannya dengan mengatakan dia masuk islam sebab cinta.. sebab Akim..

jadi.. apa salahnya? adakah terbatal imannya?

bukankah perkahwinan juga satu medium dakwah?

jadilah seorang hamba... seorang yang tugasnya menyampaikan apa yang diturunkan oleh Tuhannya.. 

kita bukan Tuhan.. menghukum dan boleh membaca niat dan akal fikiran seseorang adalah diluar bidang tugasan seorang hamba.

secara jujurnya... jika kata-kata tersebut mmg ditujukan kepada beliau, adalah lebih baik mesej dia secara peribadi... 

dengan mengeluarkan statement yg menghentam and mendesak di Facebook masing2 , adakah Stacy boleh baca and boleh tahu ttg teguran/nasihat tersebut?

ada juga yg masih sibuk mengkafirkan orang-orang yang mempertahankan stacy..

ingatlah.. zaman Rasulullah SAW dulu.. Baginda sibuk mengislamkan orang... kita pula.. sibuk nak mengkafirkan orang.. astagfirullah al azim..

marilah kita sama2 menyantuni dan beradab dalam berdakwah..

sedangkan dengan firaun pun Allah SWT menyuruh ditegur secara lembut.. inikan pula orang2 lain..

thanks for reading..

wassalam..

Tuesday, 25 August 2015

Sape pernah makan Ubi kayu Gula Merah

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi kesayangans semua~

semoga hari ini menjadi lebih baik daripada semalam.. dan semoga semua dikurniakan kesihatan yang baik... lately ni keadaan cuaca tak menentu.. ramai diserang demam and selsema.. begitu juga saya.. tanda2 nak demam tu dah ada.. kene banyak minum air masak.... 

my dear all... sekarang ni kita semua dah sedia maklum dengan keadaan ekonomi negara kita.. taknak menuding jari pada sesiapa.. tapi kita sendiri bertanggungjawab dan punyai hak 100% untuk menentukan nasib hidup kita... 

kesian tengok ramai kawan2 kat luar sana yang terpaksa mengikat perut dek kerana kekurangan wang untuk membeli keperluan harian.. Maha Suci Allah.. beginilah kot rasanya apabila kita perlu berjimat dlm berbelanja.. perlu berkira2 sebelum membeli sesuatu seperti apa yang dah lama dirasai oleh mereka2 yang gelandangan selama ini..

hari ahad yang lepas.. saya singgah ke rumah opah saya di Selayang... wahhh.. dah lama opah tak menghidangkan manisan ini kepada saya...

dulu masa kecik2.. opah selalu buat... Ubi Kayu Gula Merah...



ubinya yang empuk dan direbus sekali dengan gula melaka.. tak perlu letak gula putih dah..

kemanisan dan kesedapan yang tidak mungkin kita dapat drpd dessert yang lain..

makanan bajet inilah yang memuaskan perut ketika lapar... simple tapi puas..

bolehlah kot kiranya lepas ni kita makan ubi kayu je... tapi kita upgrade lah kepada resepi2 yang lebih kontemporari... 

sapa sini pernah makan ubi kayu gula melaka? 

or ada sesiapa nak share resepi ubi kayu yg lain?


Friday, 21 August 2015

Salam Jumaat : Mari Tambah Ilmu Kesihatan + Pray for my father

Bismillahirrahmanirrahim~


Assalamualaikum dan salam hari jumaat ~

Dah lama sangat diri ini tidak menjengah ke sini..

Mungkin kerana kurangnya inspirasi ataupun kerana busy..

Segala hutang blogwalking, insyaAllah akan diselesaikan hari ini..

Chayokk~ chayok~

Kawan2.. sy dgn rasa rendah diri memohon agar kawan2 semua mendoakan kesihatan yang baik kepada abah saya.. jika ada kawan2 yang biasa singgah di blog saya, akan mendapati bahawa ini bukan kali pertama abah saya ditahan di ward untuk masalah kesihatannya.



Masalah kesihatan yang dialami olehnya pada tahun 2013 berulang kembali.

Masalah untuk menelan makanan pada saluran makanannya berlaku sejak pada raya yang lepas.

Oleh kerana muscle pada esophagus (saluran makan) sudah tidak lagi berfungsi, abah perlu bergantung 100% kepada gravity untuk membawa makanan tersebut ke perut untuk dicerna.

Apabila makanan gagal masuk ke perut.. dan tersangkut pada saluran makanan itu.. membuatkan abah tidak selesa dan harus memuntah keluar apa sahaja yang dimakannya.. seolah2 seperti sinki yang tersumbat. Walaupun abah hanya minum air kosong sahaja.

Perkara ini berlarutan agak lama dan mengakibatkan abah dehidrasi teruk. 

Pada 31 July 2015 (Jumaat) , kami bawa abah ke Hospital Kajang untuk diminta masukkan air dalam badannya.. kemudian Hosp. Kajang refer abah kepada Hospital Besar Kuala Lumpur kerana HKL punyai rekod abah sejak 2013. Pada 4 August 2015 sehinggalah 19 August 2015 abah ditahan di HKL untuk melakukan procedure manomatry dimana, makanan yg tersumbat tersebut di tolak masuk ke perut dengan menggunakan wyre skop melalui hidung dan mulut.. kesian abah, kene tahan sakit untuk operasi tersebut.

dan sebelum procedure tu dikenakan ke atas abah, abah perlu puasa selama sekurang-kurang2nya 3 hari.. kesian abah kene tahan lapar yg agak lama.. kami selalu beri semangat kepada dia agar dia tabah.

Semalam.. abah discaj… pada selasa depan perlu hadir semula ke HKL untuk mengambil surat referral ke Hosp Sg Buloh.. kerana disana terdapat doctor pakar dalam bidang ini.. abah perlu menjalani pembedahan untuk kesihatan jangka masa panjang.. kerana even sekarang ni pun.. potensi untuk tersumbat masih tinggi.. maka, abah hanya dibenarkan untuk makan soft food sahaja.. walaupun kadang2 soft food juga boleh tersumbat.

Berikut adalah gambarajah dan maklumat lebih lanjut ttg penyakit abah.. 




dan penyakit ini bukanlah asing kpd rakyat Malaysia… kerana jumlah pesakitnya agak ramai.. dan penyakit ini tidak mengira usia.. kerana berdasarkan perkongsian Dr Saravanan (Ketua Unit Gastro) , pernah seorang pesakit berusia 20 tahun berasal daripada Melaka.. apa sahaja yg dimakannya akan sangkut.. dan beratnya daripada 50kg turun ke 20kg kerana dehidrasi yg teruk.. selepas menjalani pembedahan.. Alhamdulillah.. kini dia sihat dan enjoying his life…

Thank you for reading.. 

Assalamualaikum~~

Monday, 18 May 2015

Restaurant Review - Cotton Craft Shah Alam

Assalamualaikum dan selamat hari isnin semua~~

lama tak update blog..

bz sket and mencari sumber inspirasi...

oklah.. hari ni.. saya nak berkongsi tempat makan yang best di sekitar Shah Alam.

Nama tempat tu tersangatlah comel iaitu "Cotton Craft" yang terletak di Seksyen 13 Shah Alam.

jenuh jugak nak cari tempat ni.. bagi yang teringin nak pergi, boleh la gunakan application waze.. 

dan restoran ini terletak berdekatan dengan Pusat Zakat Shah Alam.

apa yang bestnya restoran ni??!!

decoration dia.. sangat comel.. sangat sweet.. sesuai untuk makan santai.. nak sambut birthday kekawan pun boleh.. boleh request hydrogen balloon..

makanan dia pun sedap~ dan harga sangat berpatutan.. portion makanan yg besar dan harga yang ok... mmg puas hati dengan rasa masakan tersebut.. sedap dan mengeyangkan...

service yang bagus.. akak waitress sangat peramah dan comel.. kesian dia kene buli ngan kami suka tanya banyak2 ni.. tapi dia layankan saja.. oleh kerana akak tersebut sgt peramah.. boleh plak layan borak ngan dia mcm dh lama kenal.. mmg terbaik ok..

cuma.. cuma..cuma.. mungkin sbb bilangan pelangan yang ramai... nak tunggu makanan tu lambat sikitlah... tapi itu bukan alasan untuk tak ke sana lagi.. i am looking forward to go there again!!

jom jom.. saya belanja gambar~ enjoy~














Cotton Craft 2-1-1, Presint Alami, Persiaran Akuatik, 40100, Shah Alam, Selangor


Monday, 9 March 2015

Segmen Bloglist untuk blog CH



Syarat-syarat

1. Follow blog Ceritera Hidup
2. Copy banner & link kan ke blog Ceritera Hidup
3. Tinggalkan link blog anda di bahagian komen blog Ceritera Hidup
4. Tarikh tutup pada 1 April

Majikan Tak Benarkan Solat - Salah Siapa?

Assalamualaikum dan selamat pagi semua~~

its monday~~ say no to monday blues~~

positive kan diri kita, mulakan hari dengan bismillah...

cuba tgk printscreen di bawah ni..



geram tak?

marah tak?

saya pun marah.. sbb kita berada di Malaysia... sebuah negara yang majoriti rakyatnya beragama Islam dan islam merupakan agama persekutuan...

sepatutnya rakyat yang beragama islam perlu diberi kebebasan yang mutlak untuk melaksanakan tuntutan agama...

tetapi.. looking on the other side.. saya faham kenapa pihak tersebut melarang..

1. dia non-muslim, dia x faham dgn tuntutan solat kita yg berbeza dgn agamanya.

2. orang islam sendiri yang membawa mesej yang tidak tepat kepada mereka..

admit it.. kalau bukan diri sendiri.. kita mesti pernah nampak pekerja2 muslim yang lepak berbual didalam surau...

baring2 dulu.. guling2 dulu.. borak2 dulu.. main hp dulu.. baru lah solat..

solat yang hanya memakan masa at least 15minit jadi 30minit..

sebagai majikan yang perlu adil kepada semua pekerjanya yang beragama lain juga harus berlaku adil.. 

jika muslim diberi peluang memakan masa 30minit untuk "solat" , bagaimana pula dgn time off pekerja non muslim yang lain..

saya sendiri pernah berkerja di KLCC.. di sebuah kedai buku yang terkenal tu..

alhamdulillah.. takde masalah untuk saya menunaikan solat..

pandai2lah kita menggunakan masa yang diberi sebaik2nya.. janganlah kita mengelat dan menggunakan alasan solat sebagai alasan..

yang dapat nama buruk agama kita..

si majikan mati2 ingat solat 4 rakaat tu memakan masa sehingga 30 minit atau lebih sedangkan sebaliknya..

ada juga yang jenis tak solat...

so, kawan non muslim ni pelik and tanya pada muslim yang tak solat kenapa dia tak solat..

si muslim yg tak solat ni kata... dia akan ganti semua solat yang dia tinggal dirumah...

saya tak reka cerita.. ini cerita betul yang benar2 berlaku di tempat saya kerja..

sebab tu ada non muslim yg anggap tak perlu keluar solat on time coz we can ganti it at home...

salah siapa sebenarnya?

rerung2kan..

wassalam...

Friday, 6 March 2015

Salam Jumaat : Manisnya Hijrah

Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua~

its friday~ lets al kahfi~

hari ni ada berita baik u alls.. oopss mcm propa plak..

alhamdulillah.. selepas pulang sahaja daripada tanah suci Mekah, pelakon wanita yang paling meletop telah diberi petunjuk oleh Allah SWT untuk menutup auratnya dengan sempurna..

tak lain tak bukan, Che Ta kita.. alhamdulillah..



semoga istiqamah dan menjadi seorang isteri dan ibu yang solehah...

oklah kawan2.. secara jujurnya , kita ni manusia mmg suka menghukum dan menilai seseorang..

lebih-lebih lagi mereka2 yang mungkin tidak pernah melalui proses hijrah ni..

baguslah jika mereka2 ni daripada latar belakang keluarga yang cukup ilmu agama dan punyai panduan dalam hidup..

berbeza dengan kami yang bukan daripada latar belakang keluarga yang tinggi ilmu agama..

kami perlu gali dan cari sendiri ilmu agama tersebut..

dalam kesibukan mencari, sudah pasti ujian dan dugaan menanti..

kami dicemuh.. dikeji.. dihina.. and macam2 lagi..

terlalu sedikit yang mendoakan.. lebih ramai yang mencerca...

sebab tu kesayangan ku semua... bagi kita yang dahulunya agak "jahil" apabila melihat seorang wanita yang seperti kita dulu... kita janganlah cepat menghukum.. ingat!!

dulu kita pun mcm dia.. masih tercari2... dalam kekeliruan..

sebaik2nya kita mendoakan dia.. dan lebih syok lagi, kita bimbing dia...

alhamdulillah.. and insyaAllah.. org yg kita tgk hari ni mungkin hina disisi Allah, esok mungkin and boleh jadi, dia lebih mulia disisi Allah berbanding kita!!

tengok sahaja artis2 yang saya beri contoh dibawah ni..

Mizz Nina,, Irma Hasmie... Diana Amir.. 





dulu kita tahu mereka macam mana..

setelah Allah memberi petunjuk kepada sesiapa yang diinginiNYA,,

lihatlah mereka...

alhamdulillah.. moga2 lebih ramai seperti mereka..

berhijrah dan memberi inspirasi kepada wanita lain untuk berhijrah..

Thursday, 5 March 2015

Mengapa Mereka Lebih Baik Daripada Kita?

Assalamualaikum wbt dan selamat pagi semua~

sekarang ni musim panas and hujan lebat tetiba yang tak menentu...

maka, ramai yg demam, batuk2 and selsema..

kesihatan itu satu nikmat, jadi apabila dah sakit... carilah penawar yang sebaik2nya...

ok... saya nak tanyalah kepada kawan2 semua..

majoriti yang singgah ke blog ni adalah orang melayu islam kan..

kita sedia maklum bahawa agama Islam ni adalah agama suci yang diturunkan oleh Allah SWT kepada kita.. Islam adalah cara hidup yang sempurna... sesiapa yg praktis apa yang terkandung didalam al-quran, insyaAllah selamat and bahagia sepanjang hayat...

tetapikan.. saya nak tanyalah.. apa masalah umat islam sekarang ni..? (termasuk diri sendiri)

kalau di Jepun, sesiapa yang pernah ke sana mesti setuju bahawa mereka sangat menepati masa..

kat sini kita meeting waktu genap such as pukul 2 tepat... pukul 3.30 petang... tapi itu pun pasti ada yang lambat 5-10 minit..

tetapi di Jepun, meeting mereka pada jam 2.17 petang atau 3.48 petang ..

pada mereka, setiap minit itu penting... setiap minit itu dikira...

lihat pula pada gambar rajah di bawah ni..



mengapa di kuil , adab mereka sangat tinggi.. sedangkan kita orang Islam juga dituntut untuk mempunyai akhlak dan adab yang baik..? 

lihat juga dinegara luar, boleh cari video2 di youtube.. di negara eropah..

dimana, setiap makhluk yang bernyawa itu berharga..

apabila ada anjing/kucing/itik melintas jalan... mereka memperlahankan kenderaan masing2 dan membantu haiwan tersebut melintas jalan... tak seperti majoriti rakyat di Malaysia... nampak anjing/kucing/itik/ayam nak melintas laju je kenderaan.. maka, banyaklah bangkai bergelimpangan di jalan raya..

what happened to us?

kita solat.
kita tutup aurat.
kita bersedekah.

tapi kenapa adab dan akhlak kita masih kebelakang?

why not kita mula dari sekarang... jadi yang terbaik.. beri contoh yang baik kepada ahli keluarga kita dan kawan2 kita...

susun kasut... buang sampah dalam tong sampah... beri laluan kepada makhluk lain ciptaan Allah.. tepati masa... 

di stesen LRT Ampang Park, ada satu tong sampah ditepi tangga.. dan tong sampah itu ada satu nota "Tolong Gunakan Saya" , ya Allah.. saya sedih.. even tong sampah pun mintak tolong gunakan dia...

mari muhasabah diri kita...

wassalam~

Monday, 2 March 2015

Hari Keluarga Hajah Khalijah & Abdullah Azizi

Assalamualaikum dan Selamat pagi semua~

2 hari tak update blog due to kekangan masa..

saya baru balik daripada Hari Keluarga Azizi & Hajah Khalijah iaitu keluarga belah abah saya yang tercinta... event tersebut berlangsung daripada hari jumaat hingga ahad semalam. bertempat di Teratak Chalet Atie Iera, Pengkalan Balak , Melaka.

untuk tempat tersebut saya bagi 5 bintang kerana lokasinya yang strategik. sangat dekat dengan pantai laut dan ruang yang agak privasi untuk akitiviti keluarga...

bayaran 3 hari 2 malam berserta makan pagi, tengahari dan malam dan caj tambahan yang lain dimana seorang hanya perlu membayar RM93.00 sahaja. Murahkan? untuk keluarga saya yang 3 orang, RM93.00 darabkan dengan 3.

well.. bila dah hari keluarga.. haruslah pelbagai aktiviti dijalan.. games , santai , karoke and macam2.. we really had fun... 

suka saya nak kongsikan gambar2 dgn kawan2 semua~



with cousins~

senaman pagi dan sunburn?

budak2 halus yang comel

le cousins

with opah ku sayang

gambar family yang not ready / all the uncles / gambar depan chalet

games 1.shake it off 2. dugong terdampar 3.persediaan persembahan anak sedara

demi memberi penghargaan kepada pakcik dan makcik kami, all anak sedara votes for every category for respective uncles.

thanks for reading.. wassalam



Thursday, 26 February 2015

Salah Siapa : Peniaga atau Pembeli?

Bismillahirrahmanirrahim~

Assalamualaikum dan selamat pagi kesayangans semua~

sekejap je dah hari khamis.. esok dah jumaat, lepas tu weekend~

cepat sangat masa berlalu kan...

semalam terjumpa satu post ni... katanya "Peniaga Melayu be like"



& ramai yang mengutuk peniaga melayu tersebut..

well.. dalam kes ni sy lebih suka diam dulu.. chill dulu.. baru meluahkan pendapat saya..

masing-masing ada salah masing-masing..

mari kita bersangka baik dengan peniaga dahulu.

mungkin padanya leceh untuk mengembalikan baki kepada pelangan. bayangkan kalau 100 pelangannya beri bayaran yang lebih, berapa banyak perlu dia pulangkan dan letakkan dalam envelope. lebih-lebih lagi letak duit dalam envelope untuk di pos adalah bahaya dan tidak digalakan oleh prosedur pos malaysia/ courier company itu sendiri.. buatnya hilang? macam mana? dan bayangkan jika ada baki yang sen sen..? tidakkah itu leceh dan tambah kerja pula kepada si peniaga?

bagaimana pula dengan pembeli.. ?

mungkin dia memang takde maybank2u atau mana-mana online banking yang lain. & ini merupakan kali pertama dia membeli secara online, kerana itu dia tidak familiar dengan prosedur pembelian online, semoga dia jadikan ini satu pengajaran.

my 2cents

takde perkara yang tidak boleh diselesaikan selagi peraturan tersebut ditetapkan oleh manusia.

si peniaga seharusnya lebih mesra dan tidak mudah melatah. & pulangkan sahaja baki kepada pembeli tersebut dengan memberi nasihat agar perkara tersebut tidak akan berlaku lagi pada masa akan datang. jadilah seorang peniaga yang ada toleransi agar pembeli tidak lari. prosedur hanyalah prosedur.. sedangkan undang-udang negara pun boleh ditambah tolak. 

bila kita menyenangkan urusan orang, InsyaAllah.. Allah akan mudahkan urusan kita... begitu juga sebaliknya..

& pembeli juga haruslah fikirkan keadaan si peniaga.. lebih-lebih lagi online shopping. kalau takde online banking, minta bantuan daripada kawan2 yang ada or tanya si peniaga alternative lain yang boleh dilakukan.. sesetengah peniaga mmg takkan bagi diskaun walaupun sepuluh sen lebih2 lagi dengan customer baru.. lainlah kalau kita dah kerap beli dekat dia,, semestinya dapatlah diskaun as regular customer ye dok..

saya sendiri merupakan seorang yang kerap membeli secara online. dan saya faham mmg rumit jika saya bayar lebih dan mengharapkan baki daripada peniaga tersebut. jadi, saya usaha lebih sikit dengan mendaftarkan online banking atau minta bantuan kawan yang ada online banking untuk membuat transaksi duit. kalau susah sangat tak perlu beli online, kita beli kat kedai je mudah.

apa-apa pun.. hal ini boleh diselesaikan.. jika masing-masing ada sikap tolak ansur.

& saya kira cukup baik si peniaga memberi kelonggaran bahawa baki itu akan ditolak daripada pembelian akan datang.

we can say NO. tapi pasti ada cara yang lebih berhemah dan pasti akan diterima oleh sesiapa pun.

kadang-kadang orang tak marah pun , cuma terkilan dengan "cara" penyampaian kita sahaja.

wassalam~



Wednesday, 25 February 2015

Tuesday, 24 February 2015

Petua Mengatasi Masalah Masakan - Makanan terlebih masin

Assalamualaikum dan selamat pagi semua~

Hari ni ramai yang dah kembali berkerja setelah cuti sakan~

KL dan kembali jem... tren dah mula sesak...

ok..ok.. ada kemusykilan sikit la yang ingin saya kongsikan pagi ni..

adalah satu buku ni... buku resepi and petua masak-memasak ni..



mmg menarik petua2nya sebab kitakan manusia biasa...

mesti ada terbuat silap.. terlebih masin.. terlebih manis.. terlepas pedas.. and mcm2 lagi..

yang menarik mata saya adalah petua menghilang/mengurangkan rasa masin pada makanan...

cerr tengok ni..


katanya :

".....setelah gulai mendidih, tutup api & periuk. Biarkan beberapa minit. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan keringkan.. tutup semula masakan tadi . Rasa masin akan hilang dengan sendirinya"

errk.. kelembapan melanda.. apabila sel-sel otak tak berapa nak berhubung..

apa kena mengena tudung periuk dengan makanan masin tu?



acanerr bleh kurang masin dengan sendirinya?

mohon pakar masak memasak beri pencerahan sikit..

hihihihihi... 

wassalam~

Monday, 23 February 2015

2015 : First Blog Update + Sapu Habuk

Assalamualaikum kesayangan hamba~~

Lamanya tak hupdate blog~

sebenor2nya the reason why tak update because dari dulu dok cari jalan macam mana nak tukar email blog.. coz itulah padahnya bila buat account blog dulu letak nama sendiri and bekas pakwe,, oh gosh,, so kebudak-budakan kan??

maafkan saya ye.. now dah buat email baru... dyn.nnr@gmail.com

alhamdulillah...

now.. nasib baik baru bulan ke 2 untuk tahun 2015 ni.. so takdelah susah sangat nak update perkembangan semasa diri ini... ada ke yang nak tahu? uhukss... bajet retis...

oklah.. nak share kepada yang nak tahu sahaja... hihihihi

alhamdulillah.. thank you Allah for the blessing,,, sebab dalam umur yang dah "banyak" ni, kekawan saya masih sudi menyambut hari jadi saya yang ke dot dot dot...

my birthday celebration was took place at Lab Cafe Shah Alam..


Syukur sangat2 sebab kawan dari jauh pun sanggup datang... mmg terharu habis...

kemudian, on the same month itself,, saya sambut birthday dengan kekawan "chatting" plak..

bayangkan daripada zaman MIRC (pernah main tak) masih lagi kami keep in touch.. and kebetulan mmg kami bertiga ni lahir pada bulan yang sama.. so, ambil kesempatan celebrate sesama kerana one of them, Puan Liza akan menetap di Qatar menemani suaminya yang merupakan seorang engineer helikopter.. 



& bagi yang mengenali diri ini.. keluarga saya kan keluarga 1 Malaysia gitu.. so semasa sambutan Chinese New Year baru2 ni, semestinya sambut dengan nenek kesayangan.. kami bawa Ah Ma jalan2 ke Mid Valley tgk lion dance and macam2 lagi.. ini adalah tahun pertama Ah Ma sambut CNY tanpa Ah Kong disisi.. 



& & yang paling excited nak kongsikan adalah saya dah ketemu penganti... Nama beliau Mr. AA 
setelah setahun lebih single and tertutup hati dengan Mr. N , dia berjaya membuka hati saya untuk cuba bercinta semula (poyonyer ayat)... doakan terbaik untuk saya ye kawan2 semua.. semoga Allah merahmati hubungan ini...




Thanks for reading~
sat lagi tak sabar nak blogwalking~
please sediakan air kopi and biskut lutut~
wassalam~