nuff said

Tuesday, 24 February 2015

Petua Mengatasi Masalah Masakan - Makanan terlebih masin

Assalamualaikum dan selamat pagi semua~

Hari ni ramai yang dah kembali berkerja setelah cuti sakan~

KL dan kembali jem... tren dah mula sesak...

ok..ok.. ada kemusykilan sikit la yang ingin saya kongsikan pagi ni..

adalah satu buku ni... buku resepi and petua masak-memasak ni..



mmg menarik petua2nya sebab kitakan manusia biasa...

mesti ada terbuat silap.. terlebih masin.. terlebih manis.. terlepas pedas.. and mcm2 lagi..

yang menarik mata saya adalah petua menghilang/mengurangkan rasa masin pada makanan...

cerr tengok ni..


katanya :

".....setelah gulai mendidih, tutup api & periuk. Biarkan beberapa minit. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan keringkan.. tutup semula masakan tadi . Rasa masin akan hilang dengan sendirinya"

errk.. kelembapan melanda.. apabila sel-sel otak tak berapa nak berhubung..

apa kena mengena tudung periuk dengan makanan masin tu?



acanerr bleh kurang masin dengan sendirinya?

mohon pakar masak memasak beri pencerahan sikit..

hihihihihi... 

wassalam~
Post a Comment