nuff said

Friday, 21 August 2015

Salam Jumaat : Mari Tambah Ilmu Kesihatan + Pray for my father

Bismillahirrahmanirrahim~


Assalamualaikum dan salam hari jumaat ~

Dah lama sangat diri ini tidak menjengah ke sini..

Mungkin kerana kurangnya inspirasi ataupun kerana busy..

Segala hutang blogwalking, insyaAllah akan diselesaikan hari ini..

Chayokk~ chayok~

Kawan2.. sy dgn rasa rendah diri memohon agar kawan2 semua mendoakan kesihatan yang baik kepada abah saya.. jika ada kawan2 yang biasa singgah di blog saya, akan mendapati bahawa ini bukan kali pertama abah saya ditahan di ward untuk masalah kesihatannya.Masalah kesihatan yang dialami olehnya pada tahun 2013 berulang kembali.

Masalah untuk menelan makanan pada saluran makanannya berlaku sejak pada raya yang lepas.

Oleh kerana muscle pada esophagus (saluran makan) sudah tidak lagi berfungsi, abah perlu bergantung 100% kepada gravity untuk membawa makanan tersebut ke perut untuk dicerna.

Apabila makanan gagal masuk ke perut.. dan tersangkut pada saluran makanan itu.. membuatkan abah tidak selesa dan harus memuntah keluar apa sahaja yang dimakannya.. seolah2 seperti sinki yang tersumbat. Walaupun abah hanya minum air kosong sahaja.

Perkara ini berlarutan agak lama dan mengakibatkan abah dehidrasi teruk. 

Pada 31 July 2015 (Jumaat) , kami bawa abah ke Hospital Kajang untuk diminta masukkan air dalam badannya.. kemudian Hosp. Kajang refer abah kepada Hospital Besar Kuala Lumpur kerana HKL punyai rekod abah sejak 2013. Pada 4 August 2015 sehinggalah 19 August 2015 abah ditahan di HKL untuk melakukan procedure manomatry dimana, makanan yg tersumbat tersebut di tolak masuk ke perut dengan menggunakan wyre skop melalui hidung dan mulut.. kesian abah, kene tahan sakit untuk operasi tersebut.

dan sebelum procedure tu dikenakan ke atas abah, abah perlu puasa selama sekurang-kurang2nya 3 hari.. kesian abah kene tahan lapar yg agak lama.. kami selalu beri semangat kepada dia agar dia tabah.

Semalam.. abah discaj… pada selasa depan perlu hadir semula ke HKL untuk mengambil surat referral ke Hosp Sg Buloh.. kerana disana terdapat doctor pakar dalam bidang ini.. abah perlu menjalani pembedahan untuk kesihatan jangka masa panjang.. kerana even sekarang ni pun.. potensi untuk tersumbat masih tinggi.. maka, abah hanya dibenarkan untuk makan soft food sahaja.. walaupun kadang2 soft food juga boleh tersumbat.

Berikut adalah gambarajah dan maklumat lebih lanjut ttg penyakit abah.. 
dan penyakit ini bukanlah asing kpd rakyat Malaysia… kerana jumlah pesakitnya agak ramai.. dan penyakit ini tidak mengira usia.. kerana berdasarkan perkongsian Dr Saravanan (Ketua Unit Gastro) , pernah seorang pesakit berusia 20 tahun berasal daripada Melaka.. apa sahaja yg dimakannya akan sangkut.. dan beratnya daripada 50kg turun ke 20kg kerana dehidrasi yg teruk.. selepas menjalani pembedahan.. Alhamdulillah.. kini dia sihat dan enjoying his life…

Thank you for reading.. 

Assalamualaikum~~
Post a Comment