nuff said

Thursday, 12 October 2017

Pengalaman Mengandung with Hypertension

dah lama terdetik dihati nak berkongsi pengalaman bersalin di Hospital Selayang. Tapi baru hari ini ada kesempatan untuk update blog.
kita mula dari awal ye.

alhamdulillah.. pada 2 october 2016, aku selamat dinikahkan dengan pilihan hatiku Muhd Amir Amzar. syukur sangat-sangat sebab Allah permudahkan untuk aku mengandung apabila tak sampai sebulan perkahwinan kami, aku disahkan hamil. BUNTING PELAMIN katanyaa..

pada awalnya aku planning nak bersalin di hospital swasta, hospital tersebut hanya akan bukak buku pink ketika usia kehamilan masuk 3 bulan. 

jadi aku pun goyang kakilah tunggu 3 bulan baru nk bukak buku.

kita merancang, tapi Allah yang tentukan.

aku dan suami terpaksa pindah ke kepong supaya lebih dekat dengan mak aku dan mak dia.

apabila pindah ke kepong, adalah mustahil nak agak sukar untuk bukak buku di hospital swasta pilihan aku yang terletak di bangi tu. maka, aku kene jugak bukak buku di Klinik Kerajaan di Jinjang.

masa bukak buku di KK Jinjang, usia kehamilan ketika itu 19minggu.

memang kene marahlah dengan nurse sebab lambat. Tapi nak buat macam mana.. bukan aku saja2 nak bukak lambat. dan ketika 1st check up tu jugaklah bacaan tekanan darah aku tinggi.

apalagi.. kene naik ambulance la pergi Hospital Selayang.

kena tahan dalam seminggu macam tu dah diberi ubat untuk mengawal tekanan darah aku.

tak pasal-pasal ada hypertension plak. mungkin sebab keturunan atau sebab pregnancy.

next check up kene tahan lagi masuk ward. ubat yg dorang bagi tak jalan. bacaan tekanan darah masih tinggi 140/120 .. 150/110.. 

duduk lagi seminggu kat ward.. mmg ward ni dh mcm rumah kedua..  setiap kali ada check up, aku dah standby packing baju siap2. boleh agak dah akan kene check-in.

8may check up di KK Jinjang.. masa tu usia kehamilan minggu ke 32. AGAIN. bacaan tinggi.

NeNoNeno~ naik ambulance ke Hosp. Selayang.. aku ditahan di PAC selama 5 jam. bacaan still tinggi.. masuk dalam labour room, dorang check jantung baby semua ok.. tapi tekanan aku still tinggi.. maka, pada 10 May jam 9 malam macam tu, doctor decide buat emergency czer.

tak terkejut aku time tu dengar? laki aku dah tak keruan. aku nervous.. tp aku redha.

tengah malam tu masuk bilik operation, pukul 1.30pagi baby dikeluarkan daripada perut aku, dalam pukul 2 pagi selesai jahitan semua dan aku ditolak masuk ke ward biasa.

sedih..sayu.. sebab aku tak dapat pegang baby aku.. baby pramatang, selepas dikeluarkan drpd perut aku terus dibawa ke ward kanak2 NICU untuk diletakkan didalam incubator.

alhamdulillah.. Allah permudahkan.. takde sakit pun bahagian yg dijahit tu.. aku ulang-alik ke ward kanak2 untuk melihat anak aku.. nak dukung tak boleh.. nak susukan pun tak boleh.. sebab baby dlm incubator tu kan.. boleh sentuh2 mcm tu je..

kecik je.. 1.7kg

adalah dalam 20 hari jugak baby dalam NICU dan kemudian dibenarkan pulang.

so kesimpulannya... di komen aku ttg layanan dan service Hospital Selayang

Labour Room : 5 bintang (staff nurse baik-baik)
Ward 5C : 5 bintang (selama warded seminggu kat sana SN semua baik2 dan peramah)
NICU : 3 bintang untuk nurse , 5 bintang untuk doctor (nurse masam serious memanjang)
Harga : sangat berpatutan.. total 25days ibu dan anak around RM500+


Muhammad Haris Annuar Bin Muhammad Amir Amzar
Premmie 32weeks
1.7KG
5month corrected age 3 months
20days in NICU
current weight 6KG

1.7KG



5KG

Post a Comment