nuff said

Tuesday, 25 August 2015

Sape pernah makan Ubi kayu Gula Merah

Assalamualaikum w.b.t dan selamat pagi kesayangans semua~

semoga hari ini menjadi lebih baik daripada semalam.. dan semoga semua dikurniakan kesihatan yang baik... lately ni keadaan cuaca tak menentu.. ramai diserang demam and selsema.. begitu juga saya.. tanda2 nak demam tu dah ada.. kene banyak minum air masak.... 

my dear all... sekarang ni kita semua dah sedia maklum dengan keadaan ekonomi negara kita.. taknak menuding jari pada sesiapa.. tapi kita sendiri bertanggungjawab dan punyai hak 100% untuk menentukan nasib hidup kita... 

kesian tengok ramai kawan2 kat luar sana yang terpaksa mengikat perut dek kerana kekurangan wang untuk membeli keperluan harian.. Maha Suci Allah.. beginilah kot rasanya apabila kita perlu berjimat dlm berbelanja.. perlu berkira2 sebelum membeli sesuatu seperti apa yang dah lama dirasai oleh mereka2 yang gelandangan selama ini..

hari ahad yang lepas.. saya singgah ke rumah opah saya di Selayang... wahhh.. dah lama opah tak menghidangkan manisan ini kepada saya...

dulu masa kecik2.. opah selalu buat... Ubi Kayu Gula Merah...



ubinya yang empuk dan direbus sekali dengan gula melaka.. tak perlu letak gula putih dah..

kemanisan dan kesedapan yang tidak mungkin kita dapat drpd dessert yang lain..

makanan bajet inilah yang memuaskan perut ketika lapar... simple tapi puas..

bolehlah kot kiranya lepas ni kita makan ubi kayu je... tapi kita upgrade lah kepada resepi2 yang lebih kontemporari... 

sapa sini pernah makan ubi kayu gula melaka? 

or ada sesiapa nak share resepi ubi kayu yg lain?


Friday, 21 August 2015

Salam Jumaat : Mari Tambah Ilmu Kesihatan + Pray for my father

Bismillahirrahmanirrahim~


Assalamualaikum dan salam hari jumaat ~

Dah lama sangat diri ini tidak menjengah ke sini..

Mungkin kerana kurangnya inspirasi ataupun kerana busy..

Segala hutang blogwalking, insyaAllah akan diselesaikan hari ini..

Chayokk~ chayok~

Kawan2.. sy dgn rasa rendah diri memohon agar kawan2 semua mendoakan kesihatan yang baik kepada abah saya.. jika ada kawan2 yang biasa singgah di blog saya, akan mendapati bahawa ini bukan kali pertama abah saya ditahan di ward untuk masalah kesihatannya.



Masalah kesihatan yang dialami olehnya pada tahun 2013 berulang kembali.

Masalah untuk menelan makanan pada saluran makanannya berlaku sejak pada raya yang lepas.

Oleh kerana muscle pada esophagus (saluran makan) sudah tidak lagi berfungsi, abah perlu bergantung 100% kepada gravity untuk membawa makanan tersebut ke perut untuk dicerna.

Apabila makanan gagal masuk ke perut.. dan tersangkut pada saluran makanan itu.. membuatkan abah tidak selesa dan harus memuntah keluar apa sahaja yang dimakannya.. seolah2 seperti sinki yang tersumbat. Walaupun abah hanya minum air kosong sahaja.

Perkara ini berlarutan agak lama dan mengakibatkan abah dehidrasi teruk. 

Pada 31 July 2015 (Jumaat) , kami bawa abah ke Hospital Kajang untuk diminta masukkan air dalam badannya.. kemudian Hosp. Kajang refer abah kepada Hospital Besar Kuala Lumpur kerana HKL punyai rekod abah sejak 2013. Pada 4 August 2015 sehinggalah 19 August 2015 abah ditahan di HKL untuk melakukan procedure manomatry dimana, makanan yg tersumbat tersebut di tolak masuk ke perut dengan menggunakan wyre skop melalui hidung dan mulut.. kesian abah, kene tahan sakit untuk operasi tersebut.

dan sebelum procedure tu dikenakan ke atas abah, abah perlu puasa selama sekurang-kurang2nya 3 hari.. kesian abah kene tahan lapar yg agak lama.. kami selalu beri semangat kepada dia agar dia tabah.

Semalam.. abah discaj… pada selasa depan perlu hadir semula ke HKL untuk mengambil surat referral ke Hosp Sg Buloh.. kerana disana terdapat doctor pakar dalam bidang ini.. abah perlu menjalani pembedahan untuk kesihatan jangka masa panjang.. kerana even sekarang ni pun.. potensi untuk tersumbat masih tinggi.. maka, abah hanya dibenarkan untuk makan soft food sahaja.. walaupun kadang2 soft food juga boleh tersumbat.

Berikut adalah gambarajah dan maklumat lebih lanjut ttg penyakit abah.. 




dan penyakit ini bukanlah asing kpd rakyat Malaysia… kerana jumlah pesakitnya agak ramai.. dan penyakit ini tidak mengira usia.. kerana berdasarkan perkongsian Dr Saravanan (Ketua Unit Gastro) , pernah seorang pesakit berusia 20 tahun berasal daripada Melaka.. apa sahaja yg dimakannya akan sangkut.. dan beratnya daripada 50kg turun ke 20kg kerana dehidrasi yg teruk.. selepas menjalani pembedahan.. Alhamdulillah.. kini dia sihat dan enjoying his life…

Thank you for reading.. 

Assalamualaikum~~

Monday, 18 May 2015

Restaurant Review - Cotton Craft Shah Alam

Assalamualaikum dan selamat hari isnin semua~~

lama tak update blog..

bz sket and mencari sumber inspirasi...

oklah.. hari ni.. saya nak berkongsi tempat makan yang best di sekitar Shah Alam.

Nama tempat tu tersangatlah comel iaitu "Cotton Craft" yang terletak di Seksyen 13 Shah Alam.

jenuh jugak nak cari tempat ni.. bagi yang teringin nak pergi, boleh la gunakan application waze.. 

dan restoran ini terletak berdekatan dengan Pusat Zakat Shah Alam.

apa yang bestnya restoran ni??!!

decoration dia.. sangat comel.. sangat sweet.. sesuai untuk makan santai.. nak sambut birthday kekawan pun boleh.. boleh request hydrogen balloon..

makanan dia pun sedap~ dan harga sangat berpatutan.. portion makanan yg besar dan harga yang ok... mmg puas hati dengan rasa masakan tersebut.. sedap dan mengeyangkan...

service yang bagus.. akak waitress sangat peramah dan comel.. kesian dia kene buli ngan kami suka tanya banyak2 ni.. tapi dia layankan saja.. oleh kerana akak tersebut sgt peramah.. boleh plak layan borak ngan dia mcm dh lama kenal.. mmg terbaik ok..

cuma.. cuma..cuma.. mungkin sbb bilangan pelangan yang ramai... nak tunggu makanan tu lambat sikitlah... tapi itu bukan alasan untuk tak ke sana lagi.. i am looking forward to go there again!!

jom jom.. saya belanja gambar~ enjoy~














Cotton Craft 2-1-1, Presint Alami, Persiaran Akuatik, 40100, Shah Alam, Selangor


Monday, 9 March 2015

Segmen Bloglist untuk blog CH



Syarat-syarat

1. Follow blog Ceritera Hidup
2. Copy banner & link kan ke blog Ceritera Hidup
3. Tinggalkan link blog anda di bahagian komen blog Ceritera Hidup
4. Tarikh tutup pada 1 April